środa, 17 września 2014

Łopatka duszona z miodem i piwem

Uwielbiam dania jednogarnkowe, ale kto by ich nie lubił? Aromaty składników się suptelnie przenikają, tworząc zgraną całość. Danie można przygotować wcześniej, potem wstawić do piekarnika i nieomal o nim "zapomnieć". Jeszcze ma jedną  zaletę...mało zmywania po zjedzeniu.


Składniki:

700g łopatki
500 g ziemniaków
300 g minimarchewki ( u mnie mrożona)
2 ząbki czosnku
2 gałązki lubczyku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubricy
1 łyżka miodu
1 szklanka piwa
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

Łopatkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć mięso, dookoła mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół ziemniaki i minimarchewkę. Zalać piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke miodu i gałązki lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika .


Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ech ,co za smakołyki aż ślinka leci, już chciałoby się jeść .Prezentuje się wspaniale ,danie lux
    Niebo dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...