Uwielbiam dania jednogarnkowe, ale kto by ich nie lubił? Aromaty składników się suptelnie przenikają, tworząc zgraną całość. Danie można przygotować wcześniej, potem wstawić do piekarnika i nieomal o nim "zapomnieć". Jeszcze ma jedną zaletę...mało zmywania po zjedzeniu.
Składniki:
700g łopatki
500 g ziemniaków
300 g minimarchewki ( u mnie mrożona)
2 ząbki czosnku
2 gałązki lubczyku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubricy
1 łyżka miodu
1 szklanka piwa
1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Łopatkę umyć osuszyć i natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem, czubricą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć mięso, dookoła mięsa ułożyć obrane, przekrojone na pół ziemniaki i minimarchewkę. Zalać piwem, na wierzchu rozłożyc łyżke miodu i gałązki lubczyku ( jedną pokroiłam). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika .
Dusić 60 minut w temperaturze 160C, Podawac bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Ech ,co za smakołyki aż ślinka leci, już chciałoby się jeść .Prezentuje się wspaniale ,danie lux
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia
Nie wiem co odpowiedzieć.............Dzięki
Usuń