środa, 24 stycznia 2018

Gołąbki z passatą pomidorową

Kolejne gołąbki "lądują dziś na blogu", po tych  w sosie grzybowymsarmie, czyli gołąbkach z kiszonej kapusty, gołąbkach bez zawijaniagołąbkach z mięsem i kasządolmie czyli gołąbkach w liściach winogron. Przyszedł czas na gołąbki w sosie pomidorowym. Dzięki uprzejmości Firmy JAMAR, mogłam je przygotować z pyszną passatą pomidorową, polecam.


,
Składniki:

1 główka kapusty około 1,5 kg
1 marchewka
1 cebula
1-2 kostki masła
1 łyżeczka vegety

Farsz:

300 g ryżu
800 mięsa karczku b/k
1 cebula
1 płaska łyżeczka czarnego  pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie  łyżeczki  soli

Sos :

500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżeczka suszonej bazyli
1 płaska łyżeczka cukru
sol i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Ryż ugotować, przełożyć do miski, podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z liści kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki.
Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki. Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie przygotować sos...

Passatę przelać do garnka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię,  oregano, sól, pieprz, cukier. Na końcu wrzucić masło, zagotować i zdjąć z gazu  Gotowe. Sosem można gołąbki polać, albo tak jak u mnie wylać sos na talerz i na nim ułożyć nasze danie. Smacznego :)



14 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, po prostu tal już mam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię w pomidorach i te mi pasują, choć ja dodaję tylko koncentrat pomidorowy jak już są prawie ugotowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję passatę jest pyszna, taka pomidorowa. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Coś dla mnie, bo golabki w pomidorach uwielbiam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te Twoje gołąbeczki i pewnie też tak smakują. Pozdrawiam Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię i sosik podobny, pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, ze lubimy podobne smaki, pozdrawiam :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...