Składniki:
1 duża główka kapusty
200 g kaszy jęczmiennej grubej
600 g mielonej łopatki
100 g masła
200 g miniaturowych marchewek
1 cebula
1 nieduży por
4 duże pieczarki
2 pomidory
2 pomidory
kilka listków pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić ją na złoto. Dorzucić do mięsa i kaszy, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.
Z lici kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo lub tak jak ja wciskając końce w środek gołąbka. Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.
Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki, pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą w garnku, gdy kasza zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.
Podawać gorące...Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia