wtorek, 20 maja 2014

Sałatka wiosenna z rucolą, pieczarkami i sadzonym jajkiem

Wiosna w pełnej krasie więc i na talerzu też coraz częściej gości u mnie zielenina i  pyszne lekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam.



Składniki:

Garść roszponki 
Kilka gałązek radicchio
kilka gałązek kolendry
kilka listków świeżego szpinaku
1 duży pomidor
3 pieczarki
1 jajko
1 łyżeczka masła

Sos:

1/2 dojrzałego awokado
kilka listków kolendry
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć na nią obręcz do smażenia jajek w formie kwiatu. Wbić w nią jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko.


Sos:

Awokado obrać pokroić w kostkę, dodać majonez, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zmiksować i polać sosem sałatkę. Można podawać....


Smacznego!

2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...