Wiosna w pełnej krasie więc i na talerzu też coraz częściej gości u mnie zielenina i pyszne lekkie sałatki. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich. Idealna na lunch, ale również pożywne śniadanko...polecam.
Składniki:
Garść roszponki
Kilka gałązek radicchio
kilka gałązek kolendry
kilka listków świeżego szpinaku
1 duży pomidor
3 pieczarki
1 jajko
1 łyżeczka masła
Sos:
1/2 dojrzałego awokado
kilka listków kolendry
1 łyżka majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Zdjąć z patelni i położyć na nią obręcz do smażenia jajek w formie kwiatu. Wbić w nią jajko i usmażyć tak, aby żółtko było półmiękkie. Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście sałat i pietruszki. Porozkładać pieczarki i pokrojonego w ósemki pomidora. Na środku ułożyć jajko.
Sos:
Awokado obrać pokroić w kostkę, dodać majonez, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Zmiksować i polać sosem sałatkę. Można podawać....
Smacznego!
Cudna
OdpowiedzUsuńI smaczna :)
OdpowiedzUsuń