Składniki :
150 g dzikiego ryżu
50 g startego sera pecorino
5 średnich brązowych pieczarek
200 g bulionu
50 g białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
1/2 łuzeczki świeżego tymianku
kilka listków świeżego oregano do dekoracji
150 g dzikiego ryżu
50 g startego sera pecorino
5 zielonych szparagów
1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem5 średnich brązowych pieczarek
200 g bulionu
50 g białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku
1/2 łuzeczki świeżego tymianku
kilka listków świeżego oregano do dekoracji
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzać olej z łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił.
Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego czy szparagi mają być bardziej czy mniej chrupiące. Zdjąć z patelni i przełożyć do ryżu wymieszać i podawać.
Smacznego.
Bardzo lubię ryż i to pod każdą postacią :-) pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/