Składniki na 3 osoby:
3 filety z dorsza
1 gałązka rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
sól i pieprz do smaku
2 jajka
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
Dodatkowo:
5 pieczarek
1 łyżka masła
sól
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, pieprzem, gorczycą i tymiankiem. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę. Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić gałązkę rozmarynu i ułożyć kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą. W międzyczasie obrać. pokroić i podsmażyć pieczarki. Rybę wyjąć z patelni i przełożyć do grzybów. Chwilkę razem poddusić. Podawać gorącą, u mnie tradycyjnie z kiszoną kapustą.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia