Składniki na ciasto:
700 g mąki
5 jajek
200 g masła
1 cukier waniliowy
12 dag drożdży
1/4 litra mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru
Składniki na kruszonkę:
60 g cukru
60 g mąki
50 g masła
Dodatkowo:
600 g rabarbaru
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić.
W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko i przelać je do drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło i utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia