poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar trwa więc dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto drożdżowe z jego udziałem. Smak kwaśnych owoców i słodkiej kruszonki, to idealne połączenie, podane z pyszną kawą, stanowi skończona całość...polecam.


Składniki na ciasto:

700 g mąki
5 jajek
200 g masła
1 cukier waniliowy
12 dag drożdży    
1/4 litra mleka, 
1  i 1/2 szklanki cukru


Składniki na kruszonkę:

60 g cukru
60 g mąki
50 g masła


Dodatkowo:

600 g rabarbaru
4 łyżki cukru


Przygotowanie:

Rabarbar umyć, obrać i zasypać cukrem. Wymieszać i odstawić.
W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko i  przelać je do drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło i utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić  do piekarnika  z termoobiegiem nagrzanym do  180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...