Składniki na 3 osoby:
70 dkg wąskiej wołowiny pieczeniowej
2-3 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka smalcu
Dodatkowo :
250 kaszy gryczanej
3 pomidory
kilka rzodkiewek
10 cm świeżego ogórka
1 szalotka lub mała cebulka
kilka gałązek szczypiorku
Sos do salsy :
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
szczypta cukru
kilka płatków chili
:
Sposób przygotowania :
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez 70 minut.
Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia