poniedziałek, 12 maja 2014

Pieczona wołowina, kasza gryczana i salsa

Lubicie wołowinę ? Ja zjem i owszem, ale w domu robimy ją głównie dla Taty niejadka, który z mięs właśnie ją lubi najbardziej. Dzisiaj polecam wołowinę z piekarnika z pyszną sałatką i kaszą gryczaną.


Składniki na 3 osoby:

70 dkg  wąskiej wołowiny pieczeniowej
2-3 gałązki rozmarynu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka musztardy dijon
1  łyżka klarowanego masła
1 łyżka smalcu

Dodatkowo :

250 kaszy gryczanej

3 pomidory
kilka rzodkiewek
10 cm świeżego ogórka
1 szalotka lub mała cebulka
kilka gałązek szczypiorku

Sos do salsy :

2 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
szczypta cukru
kilka płatków chili

 :
Sposób przygotowania :

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć musztardą. Na patelni rozgrzać masło ze smalcem i ułożyć na tym wołowinę. Obsmażyć dokładnie ze wszystkich stron aby zamknęły się pory w mięsie. Patelnię wstawić do piekarnika, ( jeśli ma plastikowe elementy przełożyć do naczynia żaroodpornego), dodać rozmaryn i dwie łyżki wody. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez  70 minut.


Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki.  W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa.  Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...