Od Wielkanocy niedługo miną dwa tygodnie, mamy kolejne wolne dni, czas więc najwyższy dokończyć publikację świątecznych przepisów. Na deser, jak to zwykle bywa zostawiłam sobie ciasta. Polecam, może zrobicie na długi majowy weekend, bo sernik jest naprawdę fantastyczny.
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
5 żółtek
3 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
1 szklanka śmietany kremówki 36 %
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
7 jaj
2 budynie śmietankowe
225 g masła
1 duża puszka brzoskwiń
garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć do zamrażarki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, resztę pozostawić na górę ciasta. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać kolejno po jednym żółtku aż powstanie puszysta masa. Ser przełożyć do dużej miski. dodać utarte masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.
Rozgrzać piekarnik. Piec w temp 160 st..C w piekarniku z termoobiegiem przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku.
Smacznego :)
Gosiu, dziękuję za przepis, serniczek FANTASTYCZNY :) Zrobiłam na urodziny męża i właśnie kończymy jeść :) Pozdrawiam Krystyna
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ze smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń