Składniki:
5 udek z kurczaka
Marynata:
50 ml ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku
2 łyżki ostrego ketchupu
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
kilka listków pietruszki i bazylii
kilka listków pietruszki i bazylii
Przygotowanie:
Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę przełożyć do miski i połączyć ze sobą .W tak przygotowaną glazurę włożyć kurczaka i porządnie go obtoczyć .Przykryć folią i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć z lodówki. Piec w piekarniku z opcją grill w temp. 170*C przez 1 godzinę. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia