niedziela, 4 maja 2014

Fasolka po bretońsku

Fasolki w domu nie robimy często, ale gdy już jest, to bardzo chętnie ją zjadamy.W większości polskich domów przygotowuje się to danie z kiełbasą, bądż wędzonkami.My jednak zdecydowanie bardziej wolimy ją z mięsem i taki właśnie przepis dzisiaj polecam.





Składniki:

500 g  fasoli Jaś
500 g karczku wieprzowego
1  duża cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Fasolę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić do następnego dnia.
Zlać wodę nalać świeżej, tyle aby przykryć fasolkę, dodać listki laurowe i ziele angielskie.Postawić na małym ogniu i gotować.

W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w kostkę mięso, sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze około 5-7 minut.Gdy woda z fasolą się zagotuje wrzucić do niej mięso i cebulę. Gotować 40 minut, dorzucić pomidory i gotować kolejne 20 minut, aż całkowicie się rozpadną. 

Do miseczki wsypać mąkę i dodać masło, rozgnieść łyżeczką na jednolitą masę, zahartować kilkoma łyżkami wywaru z fasolki i wlać go garnka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Podawać gorącą...Ja bardzo lubię taką fasolkę z zielona sałatą


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...