Składniki:
500 g fasoli Jaś
500 g karczku wieprzowego
1 duża cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić do następnego dnia.
Zlać wodę nalać świeżej, tyle aby przykryć fasolkę, dodać listki laurowe i ziele angielskie.Postawić na małym ogniu i gotować.
W międzyczasie na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić pokrojone w kostkę mięso, sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć jeszcze około 5-7 minut.Gdy woda z fasolą się zagotuje wrzucić do niej mięso i cebulę. Gotować 40 minut, dorzucić pomidory i gotować kolejne 20 minut, aż całkowicie się rozpadną.
Do miseczki wsypać mąkę i dodać masło, rozgnieść łyżeczką na jednolitą masę, zahartować kilkoma łyżkami wywaru z fasolki i wlać go garnka. Zagotować ciągle mieszając. Doprawić majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Podawać gorącą...Ja bardzo lubię taką fasolkę z zielona sałatą
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia