wtorek, 13 maja 2014

Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym

Czy obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.

 

Składniki:

500 g  ryżu 
3 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz czarny do smaku

bułka tarta
olej do smażenia



Sos:

1 szklanka gęstego jogurtu
3 łyżki  majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki tymianku
5  główek szparagów
sól i  pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ).



Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać  sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki szparagów, czosnek i przyprawy.Dokładnie wymieszać i pozostawić do przemacerowania się smaków. Kotlety serwować ciepłe z zieloną sałatą i sosem. Smacznego.





2 komentarze:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...