Składniki:
500 g ryżu
3 jajka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki curry
sól i pieprz czarny do smaku
bułka tarta
olej do smażenia
Sos:
1 szklanka gęstego jogurtu
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki tymianku
5 główek szparagów
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajka.Wymieszać, doprawić sola pieprzem , majerankiem i curry. Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron po około 3 minuty ( kotlety powinny się zarumienić ).
Sos... Jogurt połączyć z majonezem, dodać sok z cytryny, pokrojone drobniutko główki szparagów, czosnek i przyprawy.Dokładnie wymieszać i pozostawić do przemacerowania się smaków. Kotlety serwować ciepłe z zieloną sałatą i sosem. Smacznego.
WYGLĄDAJĄ WSPANIALE, A SOS MNIE BARDZO ZAINTRYGOWAŁ.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo to bardzo smaczne danie.
OdpowiedzUsuń