Uwielbiam grzyby i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam.
Składniki:
1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g)
1 duża marchewka
1 nieduży por
2 nieduże ziemniaki
garść suszonych podgrzybków
350 g pieczarek
garść mrożonego koperku
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka masła
Podgrzybki namoczyć w 0,5 l przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.
Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można dodać kleks śmietany. Smacznego :)
Grzybowa! Jak dawno nie jadłam, jest pyszna! :)
OdpowiedzUsuń