Składniki:
40 dag kaszy jęczmiennej grubej
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do panierowania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kaszę zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.Gdy kasza będzie miękka, zdjąć ją z palnika i przestudzić.W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i zeszklić na złoto drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać do kaszy. Lubczyk drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Wbić jajka,dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym sosem czy bukietem warzyw.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia