piątek, 23 maja 2014

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Zapraszam na pyszne kotleciki. Po ryżowych i  ziemniaczanych przyszedł  czas na kaszę. Kotlety są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień też smakują wybornie podsmażone na masełku czy wrzucone do sosu...polecam.



Składniki:

40 dag kaszy jęczmiennej grubej
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżki posiekanego lubczyku 
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

mąka do panierowania
olej do smażenia



Sposób przygotowania: 

Kaszę zalać 3 szklankami zimnej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.Gdy kasza będzie miękka, zdjąć ją z palnika i przestudzić.W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i zeszklić na złoto drobniutko pokrojoną cebulę. Dodać do kaszy. Lubczyk drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do całości. Wbić jajka,dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać Uformować kotlety i obtoczyć je w mące. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Takie kotleciki można podać z ulubionym sosem  czy bukietem warzyw. 


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...