Składniki:
12 średnich pieczarek
2 jajka
150 g ostrego sera żółtego
150 g szynki gotowanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
kilka gałązek szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz i suszone oregano do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę.
Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.
Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z zieloną sałatą polaną winegretem .
Smacznego :)
Pycha
OdpowiedzUsuń