czwartek, 1 maja 2014

Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem

Kolejne po tych, faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam.



Składniki:

12 średnich pieczarek
2 jajka
150 g  ostrego sera żółtego
150 g szynki gotowanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
kilka gałązek szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz i suszone oregano do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Pieczarki obrałam ze skórki ( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam  surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę. 


Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.


 Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z zieloną sałatą polaną winegretem .


Smacznego :)

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...