Składniki:
800 g szynki wieprzowej b/k
1 średnia cebula
1 nieduża marchewka
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 szklanka piwa
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Przykryć folią i odstawić do lodówki do następnego dnia.
Wyjąć mięso z lodówki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z dwóch stron, aż się zarumieni. W międzyczasie w garnku zagotować około 0,8 l wody, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, cebulę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Do gotującej się wody przełożyć całe podpieczone mięso. Wlać piwo, dodać miód, musztardę i obranego ze skórki pokrojonego w kostkę pomidora. Dusić na małym ogniu przez 60 minut. Na końcu ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Bitki podałam z kasza jęczmienną ugotowaną na sypko i sałatą z winegretem. Smacznego.
Bardzo smakowicie podane.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń