Dzisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny.
Składniki na biszkopt makowy:
600 g suchego maku
200 g łuskanych migdałów
200 g cukru
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
20 g czystej wódki
150 g cukru pudru
50 g migdałów
sok z połowy cytryny
Dekoracja:
Różyczki Dr Oetkera
kilka listków melisy
wiórki kokosowe
rodzynki
kakao
Sposób przygotowania:
Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Migdały zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem i migdałami. Masło rozpuścić na patelni i dodać do masy, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz p upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć biszkopt z formy naciąć dookoła nożem na 3 równe części. W tak przygotowane nacięcia włożyć mocną nitkę, złapać ją z obu końców i delikatnie przeciągnąć oba końce ku sobie.Dzięki takiej metodzie uzyskamy idealnie przekrojone krążki.
Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając. Na końcu dorzucić zmielone migdały.
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części. Tak postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami i listkami melisy.
Smacznego!
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko, był bardzo smaczny, więc szczerze mogę polecić.
OdpowiedzUsuń.
Cudny
OdpowiedzUsuń