Składniki:
1 duży grapefruit
4 plastry wędzonego łososia
8 liści sałaty maślanej
1/3 papryczki chili
10 cm świeżego ogórka
miąższ z połowy grapefruita
kilka listków pietruszki i tymianku
Sos winegret:
1 dymka drobno posiekana
1 łyżeczka musztardy dijon
3 łyżki soku z grapefruita
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Grapefruita przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ. Z połowy wycisnąć sok do słoiczka...3 łyżki. Do "miseczek" z grapefruita przełożyć liście umytej, osuszonej sałaty, plastry ogórka i chili oraz porozrywanego dłońmi łososia.
Do słoiczka z sokiem przełożyć pozostałe składniki sosu, Zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, ozdobić listkami pietruszki i tymianku i podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia