poniedziałek, 2 czerwca 2014

Domowe andruty z kremem ajerkoniakowym i dżemem truskawkowym

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go pracowicie wykorzystać, choć  chyba nie mam szczęścia do kupna tych wybitnie słodkich. Od pewnego czasu nie mamy truskawek na działce , więc polegam tylko na tych kupnych. Mam jednak nadzieję, że jeszcze doczekam się tych słodkich , dojrzałych na słoneczku :) Dzisiaj andruty...polecam.




Składniki:

1 opakowanie kwadratowych suchych wafli
150 g miękkiego masła
2 żółtka
50 g ajerkoniaku
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
*
dżem truskawkowy domowej roboty 



Sposób wykonania:

Masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i ajerkoniak. Wszystko dokładnie połączyć i odstawić na 5 minut aż masa się całkowicie zespoli.


Andruty przekładać masą ajerkoniakową naprzemiennie z dżemem, aż do ostatniego płata wafla. Przykryć deską i obciążyć dużym garnkiem napłnionym wodą. Kroić na porcje i podawać.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Tak ? A mi się wydawało, ze bardzo zwykłe :) U nas w domku nie ma niepełnoletnich, więc możemy sobie na takie pozwolić. Marzenko, dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...