Składniki na 2-3 osoby :
4 jajka ugotowane na twardo
garść pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1/2 główki sałaty masłowej
kilka rzodkiewek
1/2 niedużej czerwonej cebuli
kilkanaście plasterków świeżego ogórka
garść świeżej rzeżuchy
kilkanaście listków świeżego oregano
Sos:
3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
3 łyżki oleju kujawskiego
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
kilka płatków chili
sól morska
pieprz czrny mielony
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na robniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na sałacie ułożyć dookoła jajka przekrojne na ćwiartki, ogórka i rzodkiewkę w płłplasterkach. Cebulę pokroić w piórka i posypać sałatkę. Na końcu ułożyć poprzekrajane na pół pomidorki, rzeżuchę i listki oregano.
W słoiczku polączyć wszystkie płynne składniki sosu, dodać pokrojone drobno listki mięty, czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka płatków chili, sól i pieprz. Słoik zakręcić i dokładnie wymieszać. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem...Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia