Składniki: na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę:
500 ml śmietany 36%
200 g mascarpone
200 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
Dodatki :
1 galaretka agrestowa
30 dkg truskawek
kilka listków mięty
50 g startej czekolady
Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 o C. przez ok. 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia.
Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i puder. Połączyć w całość. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretki będą już zastygnięte wymieszać je łyżką, tak aby powstała galaretkowa masa.
Ciasto przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część biszkoptu i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu śmietany ułożyć poprzekrajane truskawki a łyżką na owoce nakładać naprzemiennie małymi porcjami obie galaretki.
Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem ciasto udekorować listeczkami mięty. Pokroić na porcje i podawać...Smacznego :)
Pychota
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) I to ciasto, które zawsze się udaje, pozdrawiam :)
Usuń