czwartek, 5 czerwca 2014

Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami , a teraz jest czas na truskawki, a więc i ciasto z ich udziałem. Biszkopt się pięknie upiekł, masa ubiła, a truskawki były nawet  słodkie...zatem polecam.




Składniki: na biszkopt:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Składniki na masę:

500 ml śmietany 36%
200 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru



Dodatki :

1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
30 dkg truskawek
kilka listków mięty
50 g startej czekolady



Sposób przygotowania:


Mąkę z proszkiem  przesiać do miski, dodać roztopione masło.  Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie  wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Prostokątną blachę, posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut.
Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia.


Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i puder. Połączyć w całość. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy galaretki będą już zastygnięte wymieszać je łyżką, tak aby powstała galaretkowa masa.

Ciasto przekroić za pomocą dużego ostrego noża na pół i przełożyć połową masy. Położyć na wierzch drugą część biszkoptu i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzchu śmietany ułożyć poprzekrajane truskawki a  łyżką na owoce nakładać naprzemiennie  małymi porcjami  obie galaretki. 



Posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki aby masa  stężała. Przed podaniem ciasto udekorować listeczkami mięty. Pokroić na porcje i podawać...Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...