piątek, 13 czerwca 2014

Gulasz z karczku z miodem i winem

Dzisiaj zapraszam na pyszny gulasz z karczku, ale wiadomo, że poślizg byc musi i już całkowicie zapomniałam o jego istnieniu. Dobrze , że chociaż składniki i proporcję na czas spisuję...polecam.


Składniki:

800 g karczku wieprzowego
250 g marchewek koktajlowych
1  nieduża cebula
garść świeżej bazylii
kilka gałazek świeżego tymianku
2 łyżki miodu
150 g czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka majeranku
kilka płatków chili
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

olej kujawski do smażenia
mąka do panierowania


Sposób przygotowania:

Karczek umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 1 l wody z dodatkiem liści, ziela, płatków chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem.


Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka marchewki, wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą.


Podawać bezposrednio po przygotowaniu z sałatą i ziemniaczkami. Smacznego.

1 komentarz:


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...