Składniki:
800 g karczku wieprzowego
250 g marchewek koktajlowych
1 nieduża cebula
garść świeżej bazylii
kilka gałazek świeżego tymianku
2 łyżki miodu
150 g czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka majeranku
kilka płatków chili
2 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
olej kujawski do smażenia
mąka do panierowania
Sposób przygotowania:
Karczek umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Obsmażyć na rumiano. W miedzyczasie w garnku zagotować 1 l wody z dodatkiem liści, ziela, płatków chili i pokrojonej w piórka cebuli. Dorzucić podsmażone mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Gotować na niewielkim ogniu około 30-35 minut, po tym czasie dorzucić do garnka marchewki, wino, miód i pokrojone drobniutko bazylię i tymianek. Gotować kolejne 25 minut. Na koniec doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ewentualnie solą.
Podawać bezposrednio po przygotowaniu z sałatą i ziemniaczkami. Smacznego.
Właśnie zrobiłam. Pyszny:)
OdpowiedzUsuń