Sezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy.
Składniki:
300 g zielonych szparagów
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 czerwona cebula
1 garść rukoli
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek tymianku
Sos:
3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami
2 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
Szparagi umyć, osuszyć papierowym i odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na papier do pieczenia, skropić oliwą, posypać solą morską, na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Papier zwinąć w paczuszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut.
W międzyczasie pokroić w kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego.
W międzyczasie pokroić w kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego.
Szparagi zawsze gotowałam lub grillowałam, muszę spróbować upiec w papierze Twoim sposobem.
OdpowiedzUsuń