piątek, 20 czerwca 2014

Sałatka ze szparagami i serem feta

Sezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i  na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one  niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy.


Składniki:

300 g zielonych szparagów 
200 g sera feta
200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 czerwona cebula
1 garść rukoli
kilka gałązek tymianku

Sos:

3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami
2 łyżki octu winnego
sól morska  i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, osuszyć papierowym  i odłamać zdrewniałe końcówki. Przełożyć na papier do pieczenia, skropić oliwą, posypać solą morską, na wierzchu ułożyć gałązki tymianku. Papier zwinąć w paczuszkę i  wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-25 minut. 

W międzyczasie pokroić w kostkę ser, cebulę w piórka , a pomidorki poprzekrajać na pół. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Gdy szparagi  już przestygną przekroić każdy na 3 części i dodać do pozostałych warzyw. Składniki sosu połączyć ze sobą i polać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i przełożyć na talerz z rukolą...Smacznego.

1 komentarz:

  1. Szparagi zawsze gotowałam lub grillowałam, muszę spróbować upiec w papierze Twoim sposobem.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...