,
Składniki:
1 główka kapusty około 1,5 kg
1 marchewka
1 cebula
1-2 kostki masła
1 łyżeczka vegety
Farsz:
800 mięsa karczku b/k
1 cebula
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
Sos :
500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżeczka suszonej bazyli
1 płaska łyżeczka cukru
sol i pieprz do smaku
500 g passaty pomidorowej JAMAR (opakowanie ma 700 g)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżeczka suszonej bazyli
1 płaska łyżeczka cukru
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie
porozdzielać liście. Ryż ugotować, przełożyć do miski, podać mięso zmielone
przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać
patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu,
dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę. Z liści kapusty
powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki.
Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami
gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka
plasterków marchewki. Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i
zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze podniosą gdy ryż
zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta
będzie miękka. W międzyczasie przygotować sos...
Passatę przelać do garnka. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię,
oregano, sól, pieprz, cukier. Na końcu
wrzucić masło, zagotować i zdjąć z gazu Gotowe. Sosem można gołąbki polać, albo
tak jak u mnie wylać sos na talerz i na nim ułożyć nasze danie. Smacznego :)
Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią, po prostu tal już mam.
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńLubię w pomidorach i te mi pasują, choć ja dodaję tylko koncentrat pomidorowy jak już są prawie ugotowane.
OdpowiedzUsuńProponuję passatę jest pyszna, taka pomidorowa. Pozdrawiam
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńCoś dla mnie, bo golabki w pomidorach uwielbiam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę :)
UsuńGosieńko, znowu kusisz:)
OdpowiedzUsuńStaram się :)
UsuńŚliczne te Twoje gołąbeczki i pewnie też tak smakują. Pozdrawiam Gosiu :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne, pozdrawiam Emilko :)
UsuńTeż takie robię i sosik podobny, pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńFajnie, ze lubimy podobne smaki, pozdrawiam :)
Usuń