poniedziałek, 23 października 2017

Dolma, czyli gołąbki w liściach winogron

Jeśli nie robiliście jeszcze takich gołąbków, to gorąco polecam, bo są wspaniałe, bardzo popularne w Turcji, Grecji czy na Bałkanach. Mogą być w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Liście winogron wciąż mam na działce, ale jeśli takowej nie posiadacie, można je bez problemu dostać w internecie. Gołąbki są bardzo aromatyczne i różnią się znacznie od tych znanych w Polsce, nie tylko zamianą liści kapuścianych na winogronowe, ale i zawartością farszu.



Składniki:

20 liści winogron+4
0,5 kg łopatki
1/2 szklanki ryżu
2 pomidory
1 nieduża cebula
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku

olej i 2 łyżki masła

Sos:

150 g jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru



Sposób przygotowania:


Liście umyć i wrzucić na osolony wrzątek, blanszować około 30-40 sekund, aż zmienią kolor. Wyjąć,  przestudzić i odciąć korzonki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Ryż ugotować, mięso umyć, pokroić i przekręcić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zeszklić. Do dużego naczynia przełożyć mięso, ryż, pomidory, natkę pietruszki, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Wymieszać i tak przygotowany farsz zawijać w uprzednio przygotowane liście. 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno każdego ułożyć po 2 licie winogron. Dopiero na nie układać gołąbki jedną warstwą ( u mnie 2 naczynia), zalać wodą do wysokości gołąbków, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45-50 minut. Podawać można od razu lub po lekkim przestygnięciu. Sos nie jest obowiązkowy, ale ja bardzo lubię, więc u mnie jest obowiązkowo. Polecam i życzę smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Gosia, ja przez Ciebie tracę sens mojej ciężkiej pracy w kuchni. Jak Ty to robisz, że wszystko tak smacznie wygląda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia, wkładam w to serce, a ponadto, wiem jak gotujesz, więc proszę tutaj bez udawanej skromności :) Uściski dla Waldka, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam te gołąbki i często robię, bo zamrażam liście na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożenie, to świetny pomysł :) Też mam 2 paczuszki. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nigdy nie jadłam, ale Teść ma winogrona na działce u to ogrom, liście jeszcze piękne, więc zrobię, Dzięki za inspirację Gosiu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa inspiracja, z pewnością spróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak się zastanawiam, jak by tak użyć tego farszu do kapusty jednak, Liście w internecie są cholernie drogie. Co o tym myślisz Gosiu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze może być równie smacznie. Sama o tym myślałam. Rób i daj znać jak smakowało. Uściski dla Rodzinki :)

      Usuń
  7. Robię bardzo podobny farsz i zawijam w liście czerwonej kapusty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, ja czerwoną kapustę bardziej wykorzystuję jako surówkę, ale nie zarzekam się. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Jadłam i lubię, ale jakoś nigdy nie robiłam. Czas to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...