Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam.
Składniki:
700 g łopatki
Składniki:
700 g łopatki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki suszonego czabru
sól i pieprz do smaku
Farsz:
2 szklanki ugotowanego pęczaku
garść suszonych podgrzybków
50 g peklowanej słoniny
1mała cebula
garść zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
Mięso umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ją na paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt.
Na patelni roztopiłam pokrojoha w drobną kosteczkę słoninę, a gdy się wysmażyła dodałam pokrojoną cebulę, żeby się lekko zarumieniła, Następnie dodałam kaszę , przyprawy, pokruszone na proszek grzyby i pokrojoną natkę pietruszki. Zostawiłam do lekkiego przestygnięcia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie wymieszałam.
Tak przygotowany farsz rozłożyłam na wcześniej uformowanym mięsie i za pomocą papieru odginając za kazdym razem od niego mięso uformowałam roladę. Przełożyłam do foremki keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.
Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna. Smacznego.
Pyszny obiadek
OdpowiedzUsuńFakt, było smacznie, pozdrawiam .
UsuńPięknie Ci wyszła ta rolada Gosiu. Ja bym jednak wolała bez kaszy :)
OdpowiedzUsuńRolada z czymś być musi, jak nie kasza, to może grzyby ? Pozdrawiam Aniu
UsuńOj z sosikiem grzybowym, to jest to
OdpowiedzUsuńNo właśnie :)
UsuńWygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko
UsuńBędę robić w sobotę na imprezę. Mam nadzieję, że mi wyjdzie równie ładna.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała, pozdrawiam.
UsuńWitamy bardzo pani Gosiu u pani mozna znalezc wspaniale przepisy bede kozystac jesli pani pozwoli :):)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z wizyty i proszę się rozgościć, pozdrawiam :)
UsuńDzieki za szybka odpowiedz Irena Maj jest pani moja znajoma z NK :):)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale wcześniej nie zauważyłam tego komentarza.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ależ to musi być pyszne, chyba zrobię na święta.
OdpowiedzUsuńDaria, zrób koniecznie, ale czy na Święta, to w sumie nie wiem. Może na 2 dzień na obiad. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny.
UsuńŚwietny pomysł, takie 2w1 Jola.
OdpowiedzUsuńW sumie tak, ale kaszy nie jest tam tyle co mięsa. Pozdrawiam
Usuń