Składniki:
700 g podgrzybków
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
100 ml białego półwytrawnego wina
150 ml śmietany słodkiej 18%
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Grzyby umyć i pokroić w plastry, dodać do cebuli. Wlać wino i dusić często mieszając około 30-40 minut, wino powinno odparować. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz, doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć i wrzucić pokrojony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego :)
Uwielbiam taki sosik, podaję z reguły z kopytkami.
OdpowiedzUsuńZ kopytkami na pewno super, pozdrawiam Aniu :)
UsuńRobię identyczny Gosiu :) Uwielbiamy go w domu. Szkoda tylko, ze grzyby juz się kończą.
OdpowiedzUsuńBożenko, dzisiaj właśnie robiłam kolejny raz. Kupiłam 2 kg, a grzybków na Grochowej mnóstwo, pozdrawiam :)
UsuńSuper, zwłaszcza że sezon grzybowy w pełni!
OdpowiedzUsuńZgadza się, warto to wykorzystać. Pozdrawiam :)
UsuńPycha, w sumie grzyby winem podlewałam tylko w przypadku risotto, nie wiem czemu... ;)
OdpowiedzUsuńJa robię i tak i tak :) Na blogu jest też przepis bez dodatku wina. Pozdrawiam
UsuńJejku, jakie to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńJest Mario, koniecznie zrób, grzybki są.
UsuńWczoraj jadłem, genialne po prostu, pozdrawiam Gosiu :)
OdpowiedzUsuń