niedziela, 8 października 2017

Podgrzybki w sosie winno-śmietanowym

W sezonie grzybowym tego dania nie może zabraknąć na moim stole i robiłam je już kilkukrotnie. Warto wykorzystać ten czas, kiedy mamy grzyby świeże, ale polecam również zamrożenie  grzybów, ja je tylko lekko parzę przez 2-3 minuty. Po sezonie grzybowym, będą jak znalazł na przygotowanie tego pysznego sosu.



Składniki:

700 g podgrzybków
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
100 ml białego półwytrawnego wina
150 ml śmietany słodkiej 18% 
1/2 pęczka koperku 
sól i pieprz do smaku

 Sposób przygotowania:




Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pokrojoną w piórka cebulę,  zeszklić. Grzyby umyć i pokroić w plastry, dodać do cebuli. Wlać wino i dusić często mieszając około 30-40 minut, wino powinno odparować. Dodać śmietanę, masło, sól i pieprz,  doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć i wrzucić  pokrojony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem. 



Podawać z  tłuczonymi ziemniakami. Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki sosik, podaję z reguły z kopytkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identyczny Gosiu :) Uwielbiamy go w domu. Szkoda tylko, ze grzyby juz się kończą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, dzisiaj właśnie robiłam kolejny raz. Kupiłam 2 kg, a grzybków na Grochowej mnóstwo, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Super, zwłaszcza że sezon grzybowy w pełni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, w sumie grzyby winem podlewałam tylko w przypadku risotto, nie wiem czemu... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię i tak i tak :) Na blogu jest też przepis bez dodatku wina. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Jejku, jakie to musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj jadłem, genialne po prostu, pozdrawiam Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...