To sałatka, której nie może zabraknąć w mojej zimowej spiżarni.Jest przepyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle uniwersalna. Świetnie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do obiadu. Ja ją wręcz uwielbiam jeść z domowym pasztetem. Gorąco polecam jej zrobienie.
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki zielonej
0,5 kg papryki pomarańczowej
0,5 kg papryki żółtej
1 kg cebuli
0,5 kg papryki żółtej
1 kg cebuli
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki soli
1 łyżeczka gorczycy
10 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Pokroić w cienkie paseczki przełożyć do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka i dodać do papryki. Wymieszać warzywa i napełnić wcześniej przygotowane słoiki. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą warzywa w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować i pasteryzować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.Już po tygodniu papryka smakuje wybornie...Smacznego :)
świetna! i jaka kolorowa :)
OdpowiedzUsuńZuza, też tak uważam, idealna do pasztetu/Pozdrawiam
UsuńWow, no faktycznie wygląda naprawdę przepysznie, mniam :)
OdpowiedzUsuńDzięki, polecam :)
UsuńGochna, coraz bardziej mnie zaskakujesz, widać, ze Ci się chce :) Uwielbiam Twoje przepisy na domowe przetwory. Pasztet stygnie :) Buziaczki
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam jak wpadasz do mnie na ploty, nie tylko na moją stronę. Za ciepłe i życzliwe słowa bardzo dziękuję :)
UsuńA TĘ SAŁATKĘ TEŻ OCZYWIŚCIE ZROBIĘ DO PASZTETU, MA SIĘ ROZUMIEĆ :)
OdpowiedzUsuńSorki, wielkie bukwy mi wyszły :)
UsuńMam taką nadzieje, a "BUKWY" wybaczam... Pozdrowionka dla Rodzinki
UsuńMuszę zrobić koniecznie, bo papryki teraz zawalenie.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest pyszna :)
UsuńMiód i cukier ?? Czy nie za słodko ???
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie
Usuńdzisiaj bede robic
OdpowiedzUsuń