Uwielbiam takie potrawy jednogarnkowe, są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Dzisiaj proponuję dość pikantne curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw. proponuję przed pokrojeniem chili , usunąć z niej pestki. Curry idealnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, polecam.
Składniki:
250 g filetów z kurczaka
1 mała cukinia ( u mnie 200 g)
garść liści świeżej bazylii
1 papryczka chili
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 mała cukinia ( u mnie 200 g)
garść liści świeżej bazylii
1 papryczka chili
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pasty curry
250 ml mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
3 łyżki masła do smażenia (może być też olej)
Sposób przygotowania :
Sposób przygotowania :
Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki papryczki chili, słodką czerwoną i zieloną paprykę w paski i cukinię w półplasterki. Dusić na małym ogniu 10 min często mieszając, następnie dolać mleko kokosowe. Pozostawić na ogniu bez pokrywki na kolejne 5 min.
Smakowite, a ten ryż czemu taki żółty ?
OdpowiedzUsuńBo też z curry :)
UsuńKokosowe mleczko?nigdy nie używam, zawsze daję tradycyjnie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest inny smak. Pozdrawiam
UsuńREWELKA, JUTRO PLANUJĘ ZEOBUĆ
OdpowiedzUsuńZROBIĆ :)
UsuńZrób :)
UsuńŚwietny przepis :) Nic tylko zajadać się takim kuczaczkiem curry :D
OdpowiedzUsuńWyczuwam kpinę...............
UsuńMoje smaki, bardzo lubię i często robię z indykiem.
OdpowiedzUsuń