Składniki:
2 kg małych grzybków ( podgrzybki, borowiki)
Marynata:
Marynata:
2 szklanki octu 10%
4 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
1 cebula
4 szklanki wody
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
3-4 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
1 cebula
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić wrzucić do garnka, zalać wodą.Dodać płaską łyżeczkę soli i gotować przez 30 minut. Przełożyć na sito i spłukać zimną wodą. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, pokrojoną cebulą i przyprawami, dodać ocet i zagotować. Przygotowane słoiki napełnić grzybkami. Gorącą marynatą zalać grzyby, zakręcić słoiki i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików i zagotować Przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 10 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego :)
Śliczne, uwielbiam takie grzybki. Wczoraj zrobiłam kurki.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, a kurki mam jeszcze w planie, pozdrawiam :)
UsuńGosiu, u Ciebie coraz to lepsze smakołyki, chętnie bym zamieszkał z taka Kuchareczką :) Pozdrawiam i ślę buziaczki
OdpowiedzUsuńDzięki Piotrek... Nie wiem jednak co na to Twoja Ślubna :) Uściski dla Niej :)
UsuńZjadłam bym takie grzybki
OdpowiedzUsuńZatem trzeba zrobić :) Pozdrawiam
Usuń