Jak suszyć grzyby?
Metod jest kilka, promienie słoneczne, suszarka, piekarnik czy kaloryfer. Ja nie mam suszarki więc moje grzybki suszyłam na kaloryferze. Grzyby starannie oczyściłam suchą ściereczką, pokroiłam w 1 centymetrowe plastry i nanizałam na grubą nitkę, następnie umieściłam na długim kiju, a kij na kaloryferze. Dzięki zawieszeniu grzybów na kiju, można je łatwo obracać. Wysuszone grzyby muszą być sztywne i łatwo się łamać. Słoiki do przetrzymywania grzybów, muszą być bezzapachowe, najlepiej nowe, czyste i idealnie wytarte. Zakręcone solidnie, nie stracą swojego aromatu i będą nam wspaniale służyć przy wielu pysznych daniach.
To jest to, też suszę grzyby, nawet kanie. Używam do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM GRZYBY WSZELKIEJ MAŚCI, ZBIERAM I SUSZĘ OKOŁO 10 GATUNKÓW :) UŻYWAM SUSZARKI, BO NAJWYGODNIEJ, POZDRAWIAM ELWIRA
OdpowiedzUsuńPiękne grzybki i jaki przydatne jesienią i zimą
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Będą sosy, zupy, pierogi...
Usuń