2/3 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka masła
szczypta soli
Dodatkowo :
15 śliwek węgierek
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać
jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę.
Śliwki umyć i usunąć pestki. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich po
1 śliwce. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Na
patelni rozgrzać masło, wsypać bułkę tartą, cukier i cynamon, przemieszać i
posypać kruszonką knedle. Smacznego :)
Ciekawa ta posypka, muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńI bardzo pyszna :)
UsuńPosypka cynamonowa super, zrobiłam.
OdpowiedzUsuńPoodkręca smak śliwek, też mi bardzo smakuje, pozdrawiam :)
Usuń