Składniki:
1 brokuł
1 puszka kukurydzy
4 jajka
2 pomidory
1 szalotka
1 papryczka chili
liście bazylii
Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cukru
szczypta suszonego tymianku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować 3 minuty. Zdjąć z gazu, przełożyć do miski z zimną wodą i lodem. Dzięki temu zabiegowi, warzywo nie straci swojego koloru. Brokuły wyjąć z wody i odsączyć na ręczniku papierowym. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki, pomidora w ósemki. Szalotkę i papryczkę chili, w cienkie plasterki. Na dużym półmisku ułożyć brokuły, na nim pomidory i jajka. Wszystko posypać szalotką i papryczką chili oraz odsączoną z puszki kukurydzą. Na koniec ułożyć listki bazylii.
Do słoika przełożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i potrząsać aż składniki się połączą, tworząc jednolitą płynną masę. Tak przygotowanym sosem, polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego :)
Wygląda bardzo smakowicie. A w tych kubeczkach to co jest ?
OdpowiedzUsuńDzięki :), a w kubeczkach sos i kukurydza do posypania po wierzchu.
UsuńPycha, często robię tylko bez chili i z trochę innym sosem. Chetnie Twój wypróbuję. Kasia
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu, bo sos jest fantastyczny.
UsuńMniam, świetna sałatka :) Dawno takiej nie jadłam, pora odświeżyć smaki!
OdpowiedzUsuńPolecam zatem, pozdrawiam :)
UsuńWczoraj zrobiłam, pyszna jest, nic kompletnie nie zmieniałam w przepisie. Nawet bazylię kupiłam :)
OdpowiedzUsuńEwa, bardzo się cieszę, że smakowała, pozdrawiam :)
UsuńRobię tę sałatkę bardzo często, pycha. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńByłam u Ciebie i się rozejrzałam , polecam założenie fanpage bloga na fb, pozdrawiam.
Usuń