Składniki na biszkopt:
1 puszka masy makowej Helio
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych i włoskich
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
300 g masła
Składniki na krem:
300 g masła
3 żółtka
3-4 łyżki cukru pudru
30 ml wódki
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Poncz:
sok z 1 pomarańczy
100 ml przegotowanej letniej wody
Dodatkowo:
Wiśnie z zalewy spirytusowej
szczypta kakao
starta gorzka czekolada
orzechy
listki miety
Sposób przygotowania:
Masę makową przełożyć do dużej miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek, dodać do masy. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z masą makową i orzechami, dosypać bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Na koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką, nie miksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopt wyjąć z formy i przekroić długim, ostrym nożem na 2 równe części.
Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, wódkę i sok z cytryny ciągle ucierając
Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu, skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami startej czekolady, oraz pozostałą masą z dodatkiem kakao wyciśniętą ozdobnie szpryca. Na koniec ułożyć na torcie wiśnie i posypać tort kawałeczkami orzechów. , oraz tymi połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego :)
Gosiu, ale śliczny torcik , ślinka cieknie :) Ty to potrafisz kusic.
OdpowiedzUsuńMarzenko, na Ciebie i Twoje pochwały zawsze nogę liczyć :) A swoja droga tort rewelacyjny. Pozdrawiam :)
UsuńJa zawsze używam mas Helio do wypieków, bo są rewelacyjne. Szkoda tylko,że nie dostaję takich prezentów. Magda
OdpowiedzUsuńMagda , załuż bloga i działaj. Oni są otwarci na propozycje. Pozdrawiam.
UsuńMoje ślinianki zostały połechtane, wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPiotrek, dzięki za odwiedziny, wiem, ze cierpisz Wariacie:)
UsuńJa nigdy maku nie mielę , jak robię makowce na święta, takie zwijane tradycyjne drożdżowe, to zawsze kupuję masę makową. Szybko i bardzo smacznie mi wychodzą makowce
OdpowiedzUsuńJa od teraz też, pozdrawiam.
UsuńA i jeszcze jedno, dodaję tylko mnóstwo bakalii, bo w tych puszkach , jest ich zdecydowanie za mało.
OdpowiedzUsuńJa też dodałam orzechy, jest o tym w przepisie.
UsuńNo aż musiałam przyleść z fejsa żeby zobaczyć przepis i o dziwo wcale nie jest trudny. Zrobię na bank, choć mam 2 lewe ręce do wypieków.
OdpowiedzUsuńKasiu, dasz radę , to naprawdę prosty przepis. Ja sama nie jestem mistrzem wypieków i bardziej wolę dania wytrawne, ale z tym nie miałam problemów.
UsuńMam takie pytanie, bo moim zdaniem masa makowa sama w sobie jest już wilgotna. Czy zatem zmaczanie biszkoptu makowego jest konieczne i czy tort nie jest zbyt wilgotny? Pozdrawiam Bogusia
OdpowiedzUsuńNie, nie jest zbyt wilgotny, biszkopt po upieczeniu, jest po prostu zbyt suchy, żeby kłaść na nim bezpośrednio masę. Dlatego poncz jest niezbędny. Pozdrawiam.
UsuńCudownie się prezentuje, już czuć Święta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ja mak sama kręcę, bo taki najlepszy. pozdrawiam Kajka
OdpowiedzUsuńTeż do tej pory kręciłam, ale ta masa jest świetna, polecam.
UsuńTeż jej używam, jet świetna. Nie marnuję czasu na coś co jest zbyteczne.
UsuńI własnie o to chodzi.
Usuń