Już myślałam, że w tym roku nie będę robić żadnych przetworów, jednak zdanie zmieniłam , gdy w jednym z dyskontów kupiłam paprykę po 3,49 zł. Szkoda było nie skorzystać, zwłaszcza, że sałatka z papryki, szybko znika. Polecam, bo jest pyszna. A że mamy jesień, to jeszcze dynia wyląduje w słoiczkach.
Składniki na 4 litrowe słoiki:
3 kg czerwonej papryki
1 cebula
Marynata:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu miodu
2 łyżki soli
2 łyżeczki gorczycy
6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, przekroić na pól i oczyścić z ziaren. Przekroić każdą na mniejsze kawałki. Na dno każdego słoika wrzucić po kawałku cebuli. W garnku zagotować wszystkie składniki zalewy i zalać gorącą paprykę w słoikach. Szczelnie zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać wodę do 2/3 wysokości słoików, zagotować i pasteryzować jeszcze około 15 minut. Wyjąc słoiki z garnka, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego :)
Robię i będę robić zawsze, jest rewelacyjna. Pozdrawiam Gosiu
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania Marzenko. Pozdrowienia dla Rodzinki :)
UsuńTeż taką robię, znika w zastraszającym tempie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Aniu, dlatego postanowiłam dorobić kilka słoików :)Pozdrawiam
UsuńRobię i zajadamy się nią, tyle tylko, że kroję w kosteczkę, jak sałatkę.
OdpowiedzUsuńDowolność panuje, ja sałatkę kroję w paseczki :) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUwielbiam do kanapek niech się chowają świeże warzywa o tej porze roku. Pozdrawiam Gosiaczku _)
OdpowiedzUsuńMasz rację Piotrze, chociaż.... u mnie na placu pomidory na ten przykład dalej rewelacyjne. Pozdro :)
UsuńTeż taką zrobiłam. jest rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńEwcia, a gdzie zdjęcia, prosiłam ...smutna :)
UsuńJa też jeszcze robię powidła i paprykę właśnie
OdpowiedzUsuń