środa, 29 listopada 2017

Domowa pizza


Pizza to dla jednych  typowy fast food,  dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubym lub bardzo cienkim cieście. Z dodatkami takimi czy innymi, każda wyborna, każda smakuje inaczej. Dla mnie jest tylko jeden warunek, musi być pyszne ciasto. Gdy się uda, dodatki, to rzecz drugorzędna.


Ciasto na pizzę (blaszka z wyposażenia piekarnika):

400 g mąki wrocławskiej
50 g świeżych drożdży 
2-3 łyżki oliwy 
1 żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
odrobina cukru

Sos do pizzy:

1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g
1 łyżka  koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz  i ostra mielona papryka do smaku

Dodatki:

8 dużych plastrów szynki pokrojone w paseczki
500 g pieczarek
2 duże cebule
300 g żółtego sera ( ja użyłam morskiego)
2 pomidory
świeże listki bazylii

Sposób przygotowania:


Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą, dodać cukier, sól i 1 łyżeczkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdży, żółtko i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić  ponownie do wyrośnięcia.


Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić  w patelni  na  oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno.


Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce. 
Ciasto  posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką, porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora  i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym żółtym serem.

Piekarnik  nagrzać do  temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści. 



Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego!

24 komentarze:

  1. Lubię robić pizzę w domu, jednak nie lubię tych chlebowych przepisów - zdecydowanie wolę klasyczną włoską pizzę. Mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek i trochę soli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek i trochę soli, to właśnie jest w moim przepisie+ żółtko i szczypta cukru. Oczywiście szanuję, ze każdy ma swoje ulubione ciasto. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ciasto na prawdziwą pizzę powinno być bardzo elastyczne, ponieważ gotowego ciasta się nie rozwałkowuje a się je rozciąga, a właśnie to żółtko nada ciastu kruchości a białko je utwardzi. Przez to właśnie w przepisach na pizzę włoską czy amerykańską nie znajdziemy jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dłuższego czasu też robię pizzę sama w domu i nawet bardziej mi smakuje, niż w pizzerii. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam pizzerię pod domem i pięknie nawet z niej pachnie, ale ceny...3 razy drożej niż domowa. Pozdrawiam Magdaleno

      Usuń
  4. Ja robię ciasto z 2 jajkami i jest super, kazdy lubi co lubi, jego wybór :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Każdy ma sprawdzony przepis na swoje ciasto, chociaż ja eksperymentów się nie boje.Pozdrawiam Ewo.

      Usuń
  5. Wygląda rewelacyjnie na każdym etapie przygotowania. Ja do ciasta dodaję 1 całe jajko, oliwę, mąkę, wodę i suche drożdże. Dodatki, wiadomo, każdy lubi inne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawie tak jak ja, bo y mnie nie ma białka.Pozdrawiam

      Usuń
  6. Dla mnie w pizzzy, też w sumie najważniejsze jest ciasto i u nas w domu robimy z jajkami. Ciasto trochę przypomina to makaronowe i smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaronowe? W makaronowym nie ma grama wody. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Tutaj widzę, Panie się wymądrzają na temat ciasta, a ja miałem okazję je jeść. bo zrobiłem identyczne To nie jest ciasto kruche, po prostu grubsze i takie właśnie lubię. Pozdrawiam Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrek, sam wuesz jak jest. Każdy lubi co innego. Ja to szanuję u jednocześnie bardzo się cieszę, ze Tobie smakowało. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Wyglada pysznie, przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domową pizze i ciasto w sumie robię podobne, dodaję do niego suszone oregano i bazylię. Mam jednak pytanie odnośnie pieczarek, ba ja kładę surowe. W Twoim przepisie są uduszone. Są lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem zdecydowanie tak. Duszenie podkręca ich smak. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Gosiu, wczoraj robiłam Twoją pizzę i powiem Ci, ze jest rewelacyjna, a te duszone pieczarki, to strzał w 10 Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lenko, bardzo się cieszę, ze Ci smakowała. A zrobiłaś może zdjęcie ? Pozdrawiam

      Usuń
  11. Wygląda fantastycznie Gosiu, uwielbiam taką domowa pizzę. Najlepsza jest, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,też moja ulubiona, choć jeszcze inne smaki też lubię. Pozdrawiam.

      Usuń
  12. No, i taką to ja bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  13. Pizza domowa jest dla mnie dużo lepsza od tej z pizzeri. Sam opanowałem sztukę przygotowywania tego dania do perfekcji.
    https://polskielajki.pl/

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...