Pizza to dla jednych typowy fast food, dla drugich smakołyk . Jest setki jej wersji smakowych. Każdy przygotowuje taką jaką lubi. Na grubym lub bardzo cienkim cieście. Z dodatkami takimi czy innymi, każda wyborna, każda smakuje inaczej. Dla mnie jest tylko jeden warunek, musi być pyszne ciasto. Gdy się uda, dodatki, to rzecz drugorzędna.
Ciasto na pizzę (blaszka z wyposażenia piekarnika):
400 g mąki wrocławskiej
50 g świeżych drożdży
2-3 łyżki oliwy
1 żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
odrobina cukru
Sos do pizzy:
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz i ostra mielona papryka do smaku
Dodatki:
8 dużych plastrów szynki pokrojone w paseczki
500 g pieczarek
2 duże cebule
300 g żółtego sera ( ja użyłam morskiego)
2 pomidory
świeże listki bazylii
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać w miseczce z ciepłą wodą, dodać cukier, sól i 1 łyżeczkę mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn drożdży, żółtko i oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z koncentratem oliwą, solą, pieprzem, oraz cukrem. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać czosnek. Obrane pieczarki i cebulę pokroić w plasterki i udusić w patelni na oliwie z dodatkiem soli. Ewentualnie usunąć nadmiar sosu, który puszczą pieczarki, po to, żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczyć mokrą dłonią na posmarowanej oliwą blaszce.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką, porozkładać kawałeczki szynki, plastry pomidora i listki bazylii. Po wierzchu posypać startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃ i wstawić pizzę. Piec przez około 20-25 minut, aż spód będzie upieczony, a ser się rozpuści.
Wyjąć pizzę z piekarnika i podawać z pozostałym sosem pomidorowym. Smacznego!
Lubię robić pizzę w domu, jednak nie lubię tych chlebowych przepisów - zdecydowanie wolę klasyczną włoską pizzę. Mąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek i trochę soli.
OdpowiedzUsuńMąka, woda, drożdże, oliwa z oliwek i trochę soli, to właśnie jest w moim przepisie+ żółtko i szczypta cukru. Oczywiście szanuję, ze każdy ma swoje ulubione ciasto. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto na prawdziwą pizzę powinno być bardzo elastyczne, ponieważ gotowego ciasta się nie rozwałkowuje a się je rozciąga, a właśnie to żółtko nada ciastu kruchości a białko je utwardzi. Przez to właśnie w przepisach na pizzę włoską czy amerykańską nie znajdziemy jajek :)
OdpowiedzUsuńA gdzie widzisz białko w przepisie? Pozdrawiam
UsuńOd dłuższego czasu też robię pizzę sama w domu i nawet bardziej mi smakuje, niż w pizzerii. :)
OdpowiedzUsuńJa mam pizzerię pod domem i pięknie nawet z niej pachnie, ale ceny...3 razy drożej niż domowa. Pozdrawiam Magdaleno
UsuńJa robię ciasto z 2 jajkami i jest super, kazdy lubi co lubi, jego wybór :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Każdy ma sprawdzony przepis na swoje ciasto, chociaż ja eksperymentów się nie boje.Pozdrawiam Ewo.
UsuńWygląda rewelacyjnie na każdym etapie przygotowania. Ja do ciasta dodaję 1 całe jajko, oliwę, mąkę, wodę i suche drożdże. Dodatki, wiadomo, każdy lubi inne.
OdpowiedzUsuńTo prawie tak jak ja, bo y mnie nie ma białka.Pozdrawiam
UsuńDla mnie w pizzzy, też w sumie najważniejsze jest ciasto i u nas w domu robimy z jajkami. Ciasto trochę przypomina to makaronowe i smakuje bosko.
OdpowiedzUsuńMakaronowe? W makaronowym nie ma grama wody. Pozdrawiam
UsuńTutaj widzę, Panie się wymądrzają na temat ciasta, a ja miałem okazję je jeść. bo zrobiłem identyczne To nie jest ciasto kruche, po prostu grubsze i takie właśnie lubię. Pozdrawiam Gosiu :)
OdpowiedzUsuńPiotrek, sam wuesz jak jest. Każdy lubi co innego. Ja to szanuję u jednocześnie bardzo się cieszę, ze Tobie smakowało. Pozdrawiam :)
UsuńWyglada pysznie, przepis zapisany
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizze i ciasto w sumie robię podobne, dodaję do niego suszone oregano i bazylię. Mam jednak pytanie odnośnie pieczarek, ba ja kładę surowe. W Twoim przepisie są uduszone. Są lepsze?
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem zdecydowanie tak. Duszenie podkręca ich smak. Dzięki za odwiedziny. Pozdrawiam :)
UsuńGosiu, wczoraj robiłam Twoją pizzę i powiem Ci, ze jest rewelacyjna, a te duszone pieczarki, to strzał w 10 Pozdrawiam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńLenko, bardzo się cieszę, ze Ci smakowała. A zrobiłaś może zdjęcie ? Pozdrawiam
UsuńWygląda fantastycznie Gosiu, uwielbiam taką domowa pizzę. Najlepsza jest, pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńDziękuję,też moja ulubiona, choć jeszcze inne smaki też lubię. Pozdrawiam.
UsuńNo, i taką to ja bym zjadła
OdpowiedzUsuńZatem zapraszam do zrobienia, pozdrawiam :)
UsuńPizza domowa jest dla mnie dużo lepsza od tej z pizzeri. Sam opanowałem sztukę przygotowywania tego dania do perfekcji.
OdpowiedzUsuńhttps://polskielajki.pl/