Składniki:
1,2 kg schabu b/k
owoce suszone HELIO
1,5 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim ostrym nożem zrobić otwór po środku wzdłuż całego kawałka mięsa. Powstałą długą kieszonkę ciasno zapełnić suszonymi śliwkami. Mięso natrzeć olejem, solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć, obłożyć pozostałymi owocami ( jabłka, morele, brzoskwinie i masłem. Przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem góra/dół nastawionego na 160 C. Piec 60 minut. Wyjąć i przestudzić, żeby się lepiej kroił. Smacznego :)
Świetny pomysł z tymi jabłuszkowymi kwiatkami. Na pewno zrobię taki schabik na Święta. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest pyszny :)
UsuńTeż taki robię, ale zawsze moczę jeszcze schab w mleku.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, do wypróbowania, pozdrawiam.
UsuńCzęsto robię taki schabik ze śliwkami i morelami. Faszeruję z jednej strony jednym a z drugiej drugim owoce, Potem mam na talerzu dwie pięknie wyglądające wędlinki.
OdpowiedzUsuńPiękny schabik i te jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń