Składniki :
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg szynki wieprzowej
1,5 kg karczku
1 kg wołowiny b/k
1,3 kg podgardla
1 i 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
naturalne kiszki wieprzowe wcześniej wymoczone
2,5-3 łyżki soli
1 i 1/2 łyżki czarnego pieprzu
40 g majeranku
duża główka polskiego czosnku ( około 10-12 ząbków)
Sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki i przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz wodę. Bardzo dokładnie wymieszać...około 10-15 minut. Przykryć i ostawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny. Po upłynięciu 24 h ponownie wymieszać. Żeby sprawdzić czy
mięso jest odpowiednio przyprawione biorę niewielką jego ilość, formuję małe
kuleczki i podsmażam. Wtedy po degustacji mogę ostatecznie zdecydować czy ma
ono odpowiedni smak.
Ne pozostaje nic innego jak napełnić kiszki
mięsem. W tym celu trzeba do maszynki dokręcić końcówkę masarską na którą nałożyć wymoczone kiszki kiszki, zawiązać
końcówkę i przystąpić do produkcji domowej wędliny. Należy pamiętać , że
kiełbasy nie można robić zbyt twardej, bo trzeba ją jeszcze będzie porcjować, a
wtedy zbyt mocno napchana kiszka może popękać. Kiełbasę po zrobieniu zamrażam surową, w porcjach do zjedzenia na 1 raz. Kiełbasa jest dosyć chuda, więc jeśli wolicie tłuściejszą, zastąpcie szynkę boczkiem. Smacznego życzę :)
Bardzo smakowita ta Twoja kiełbaska, może się jeszcze skuszę, bo zapas mięsiwa mam. Tylko ye kiszki gdzie kupić?
OdpowiedzUsuńDzięki Emilio, ja kupiłam w caref... Pozdrawiam
Usuńwszystkie składniki powinny mieć jakaś gramatura a nie łyżeczki czy szklanki ,jak wiadomo łyżeczki są różne a waga jest jedna .Take łyżeczkowanie może wpłynąć znacząco na smak .Brak opisu jakich sutek urzyć jakiej wielkości .Brak opisu parzenia temp. I czas .
OdpowiedzUsuńCo to "sutek", bo nie wiem, w kontekście kiełbasy oczywiście. Poza tym napisałam wyraźnie, zrobić próbę. Parzenie, to rzecz indywidualna. Ja nie parzę, kiełbasa ma być zamrożona surowa. Przepisy na użycie tej kiełbasy, to już inny post Pozdrawiam Panie Jacku
UsuńGosiu, robiłam w zeszłym tygodniu Twoją kiełbaskę z przepisu NA WIELKANOC.Zmniejszyłam tylko proporcje i już żałuję REWELACJA. Tej też spróbuję, ale tamta zadyma. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitaj Marzenko, tamta była bardziej tłusta, ale też pychota. Robię tak, bo większość , jest potem grillowana na działce, a ta zimowa, jedzona tylko w domu. Co do ilości, mówiłam zrób, tyle ile napisałam. Pozdrawiam serdecznie
UsuńJutro jadę z mężem do marketu na świąteczne zakupy Jak dostane kiszkę, to będę robić. W ubiegłym roku, wszystko zostało zjedzone w święta, choć naprawde dużo zrobiłam, 5 kg :) Pozdrawiam Gosiu
OdpowiedzUsuńKiszki na bank kupisz. Zaś co do zjedzonej ilości , to podziwiam :) Ilu miałaś Biesiadników ?
UsuńMyślę, że za robinie takiej kiełbaski to nie bierze się ktoś, kto pojęcia nie ma o gotowaniu, więc mnie osobiście nie brakuje w Twoim przepisie gramatur- w końcu można przyprawić pod siebie. Co mi po gramaturze jak jedna sól jest słona bardziej inna mniej itp. Ja jutro zabieram się za kiełbachę, choć białą robię tylko na Wielkanoc. Teraz wędzona :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję Anno. Zresztą ja napisałam w poście, że robię próbę i smażę małe kuleczki z mięsa na kiełbasę, żeby spróbować. Lepiej dosolić niż przesolić. A co do soli, to pełna zgoda, każda inna. Pozdrawiam
UsuńGosia,a ja dzisiaj będę robił z tego przepisu na Wielkanoc, bo mam wszystko pod tamten przepis. Pozdrowienia dla Ciebie i Mamy :)
OdpowiedzUsuńTamten przepis też jest super, tylko bardziej tłuściejsza kiełbaska. Robimy taką z uwagi na grilla na działce wiosną. Pozdrowienia Mamie przekażę, a Ty pozdrów swoja Rodzinkę :)
UsuńSuper sprawa taka domowa kiełbacha. Aż chce się jeść, pozdrawiam Gosiu :)
OdpowiedzUsuńMarek, miło Cię tu widzieć :) Szmat czasu minęło! Co do kiełbasy, to polecam zrobić, do Świat spokojnie dasz radę. Pozdrawiam :)
UsuńGosiu, a te jelita sa prawdziwe, ? Nie rwą Ci się ? Ja man zawsze z tym problem.
OdpowiedzUsuńPrawdziwe Olu. Jak porządnie sa namoczone, to mi się nie rwą.Pozdrawiam.
Usuń