sobota, 9 grudnia 2017

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie, to idealna przekąska na nadchodzące Święta i Sylwestra. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem smaczna i estetycznie się się prezentuje na  stole. Ja swoją miałam okazje zrobić z Białą szynką Hańderek, którą gorąco polecam do tego typu dań.


                     Składniki:                            
250 g białej szynki Hańderek
100 g mrożonego  groszku
100 g mrożonej marchewki
3 jajka

Składniki na wywar:

0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżka żelatyny
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
                                                      
Sposób przygotowania:

Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać 
obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakowa zdjąć ewentualne szumowiny. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka,dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda. Polecam i życzę smacznego :)

9 komentarzy:

  1. Ależ wspaniale wygląda, Muszę koniecznie zrobić na sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała galaretka i taka elegancka, chyba zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez robię taka galaretkę, tylko dodaję jeszcze konserwowa paprykę i kukurydzę. Bardzo lubimy Danuta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryka i kukurydza, to dobry pomysł. Też pasują do szyneczki :)

      Usuń
  4. WSPANIAŁA GALARETKA, JA ROBIĘ Z SZYNKĄ KONSERWOWĄ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta biała smakuje właśnie jak konserwowa, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Smakowity ten stół na ostatnim zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...