100 g mrożonego groszku
100 g mrożonej marchewki
3 jajka
Składniki na wywar:
0,5 kg kurzych łapek
0,5 kg kurzych łapek
2 marchewki / 1 pietruszka
1 łyżka żelatyny
Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać
obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakowa zdjąć ewentualne szumowiny. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować 6 niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka,dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda. Polecam i życzę smacznego :)
obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakowa zdjąć ewentualne szumowiny. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko pyrkała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować 6 niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka,dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda. Polecam i życzę smacznego :)
Ależ wspaniale wygląda, Muszę koniecznie zrobić na sylwestra.
OdpowiedzUsuńWspaniała galaretka i taka elegancka, chyba zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńPolecam Karolino, bardzo smaczna.
UsuńTez robię taka galaretkę, tylko dodaję jeszcze konserwowa paprykę i kukurydzę. Bardzo lubimy Danuta.
OdpowiedzUsuńPapryka i kukurydza, to dobry pomysł. Też pasują do szyneczki :)
UsuńWSPANIAŁA GALARETKA, JA ROBIĘ Z SZYNKĄ KONSERWOWĄ.
OdpowiedzUsuńTa biała smakuje właśnie jak konserwowa, pozdrawiam :)
UsuńSmakowity ten stół na ostatnim zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń