Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 plasterki peklowanej domowej słoniny
4 plasterki peklowanej domowej słoniny
suszone morele, śliwki i daktyle
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
olej lniany z Wielkopolski Semco
łyżka masła
olej lniany z Wielkopolski Semco
łyżka masła
Sos piernikowy:
100 g pierniczków bez polewy
200 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 18%
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1\2 papryczki chili
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki masła
2 łyżki oleju lnianego z Wielkopolski Semco
garść rodzynek
5-6 suszonych moreli
5-6 suszonych daktyli
sok i skorka z połowy cytryny
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
100 g pierniczków bez polewy
200 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 18%
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1\2 papryczki chili
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki masła
2 łyżki oleju lnianego z Wielkopolski Semco
garść rodzynek
5-6 suszonych moreli
5-6 suszonych daktyli
sok i skorka z połowy cytryny
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przykryć folią spożywczą i rozbić na desce jak najcieniej, zachowując mięso w całości. Natrzeć olejem i doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Na każdej roladce ułożyć suszone morele, śliwki i daktyle, na nich położyć po cienkim plasterku słoniny. Zwinąć jak gołąbki i przekłuć w kilku miejscach wykałaczkami. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Sos piernikowy:
Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone suszone morele, daktyle, 2 łyżki powideł śliwkowych i pokrojoną papryczkę chili. Zalać śmietanką i mlekiem, zagotować.
Pierniczki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do całości. W tym momencie sos zacznie gęstnieć, więc trzeba go robić na minimalnym ogniu. Zblendować, dodać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie przyprawy.
Sos wylać na talerz i ułożyć na nim przekrojone w poprzek roladki. Taki posiłek będzie dopełnieniem smacznych Świąt.
Przy okazji życzę Wszystkim Wspaniałych, Rodzinnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia.
Jestem bardzo ciekawa smaku. Ten sosik, to ma trochę składników :) Karola
OdpowiedzUsuńMa , bo musi mieć, ale gorąco polecam, bo jest rewelacyjny. Wesołych Świąt :)
UsuńGosieńko, codziennie,niezmiennie mnie zadziwiasz. Wesołych świąt Kochana :) A przepis na bank wykorzystam. Wesołych i smacznych świat Ci życzę.
OdpowiedzUsuńMarzenko, polecam i Tobie życzę smacznych i Rodzinnych Świąt, Pozdrawiam :)
UsuńGosiu, ten sos wygląda na obłędny w smaku, tyle przypraw i składników. Moje klimaty, lubie słodkie sosy do mięs. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
OdpowiedzUsuńTo też moje klimaty :) Pozdrawiam Emilio i Wesołych Świąt życzę:)
UsuńCzy on jest ostry czy raczej słodki, o ten sos mi chodzi :) Planuje na Sylwka
OdpowiedzUsuńJest słodko-ostry :) Krystyno... Wesołych Świąt życzę:)
UsuńBARDZO CIEKAWY POMYSŁ :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń