Przy okazji życzę Pięknych, Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
4 kawałki łososia bez skóry
2 gruszki
1 czerwona cebula
10 cm papryki ramiro
liście pietruszki i kolendry
4 łyżeczki słodkiego sosu chili
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska i pieprz młotkowany do smaku
skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Gruszki przeciąć na pół i wydrążyć pestki, cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w plasterki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić gruszki i warzywa, posypać solą i pieprzem, lekko zrumienić.
Łososia skropić sokiem z cytryny, natrzeć skórką z cytryny i młotkowanym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło dodać 2 łyżki oleju i ułożyć łososia. Smażyć z każdej strony po okolo 4-5 minut. Gorącego obsypać sola morską. Na talerzu położyć liście kolendry i pietruszki, na tym zaserwować łososia, gruszki i podduszone warzywa, na końcu polać sosem chili. Smacznego :)
Danie idealne na Wigilię lub Sylwestrowy obiad.
Ależ to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńDzięki, jakoś mi uciekly te komentarz, stąd brak mojej reakcji. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie dania
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubie , pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam łososia, takiego nie jadłem.
OdpowiedzUsuńTrzeba zatem zrobić :)
UsuńDzięki za super przepis! Uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, dzięki za odwiedziny :)
UsuńNiesamowita fuzja smaków
OdpowiedzUsuńTym swoim komentarzem Ewo , pobudziłaś ten wpis, zapomniałam o komentarzach :) Co do dania , fakt, pychota.
Usuń