Uwielbiam dynię hokkaido i choć w tym roku na działce nie urosła mi ani jedna sztuka, to zrobiłam sobie jej spory zapasik na pobliskim placu. W ubiegłym roku ostatnią dynię wykorzystałam dopiero w lutym, myślę, że teraz będzie podobnie.W planie mam jeszcze przetwory z dyni, a konkretnie marynowanie jej z miodem i kurkumą.
Składniki;
1 kg dyni hokkaido
1 litr wywaru drobiowego
100 ml śmietanki do zup 18 %
3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego
kawałek świeżego korzenia imbiru
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
sól morska
orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić oliwą, posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 25 minut.
W garnku zagotować bulion, dorzucić upieczoną dynię. Dodać starty imbir i masło orzechowe, gotować 20 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Krem z dyni przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i podawać gorący. Smacznego :)
Taki przepis na dynię widzę po raz pierwszy chyba, intrygujące to masło orzechowe.
OdpowiedzUsuńWzięte z netu, ale polecam.
UsuńTo bardziej krem, czy bardziej zupa? Chodzi mi o konsystencję. Malwina
OdpowiedzUsuńBardziej krem, bo gęsty, ale więcej bulionu i będzie zupa.
UsuńGosiu, u Ciebie zawsze pysznie, podziwiam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO jak miło, dzięki :)
UsuńRobię taką zupkę już od kilku lat, pomysł z masłem orzechowym podsunęła mi Synowa.Na początku byłam zdziwiona, ale smak jest świetny. pozdrawiam Maria
OdpowiedzUsuńA ja pozdrawiam Mario Ciebie. Synowa, widać zna się na rzeczy, dla Niej również pozdrowienia.
UsuńDziękujemy i ściskamy serdecznie czekając na nowe przepisy.
UsuńDzisiaj pojawi się nowy przepis, pozdrawiam serdecznie.
UsuńZ MASŁEM ORZECHOWYM JESZCZE NIGDY NIE ROBIŁAM DYNI, CHOĆ DYNIĘ UWIELBIAM I ROBIĘ Z REGUŁY Z IMBIREM.
OdpowiedzUsuńGosiu, a wegetarianie to na czym taki kremik mają zrobić?
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł :) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę.
Usuń