wtorek, 7 listopada 2017

Krem z dyni z masłem orzechowym

Uwielbiam dynię hokkaido i choć w tym roku na działce nie urosła mi ani jedna sztuka, to zrobiłam sobie jej spory zapasik na pobliskim placu. W ubiegłym roku ostatnią dynię wykorzystałam dopiero w lutym, myślę, że teraz będzie podobnie.W planie mam jeszcze przetwory z dyni, a konkretnie marynowanie jej z miodem i kurkumą.









Składniki;

1 kg  dyni hokkaido
1 litr wywaru drobiowego
100 ml śmietanki do zup 18 %
3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego
kawałek świeżego korzenia imbiru
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
sól morska
orzechy włoskie do dekoracji


Sposób przygotowania:

Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim warzywo, skropić  oliwą,  posypać solą i tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z  termoobiegiem na około 25 minut. 

W garnku zagotować bulion, dorzucić upieczoną dynię. Dodać starty imbir i masło orzechowe, gotować  20 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Krem z dyni przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i podawać gorący. Smacznego :)




14 komentarzy:

  1. Taki przepis na dynię widzę po raz pierwszy chyba, intrygujące to masło orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. To bardziej krem, czy bardziej zupa? Chodzi mi o konsystencję. Malwina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej krem, bo gęsty, ale więcej bulionu i będzie zupa.

      Usuń
  3. Gosiu, u Ciebie zawsze pysznie, podziwiam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię taką zupkę już od kilku lat, pomysł z masłem orzechowym podsunęła mi Synowa.Na początku byłam zdziwiona, ale smak jest świetny. pozdrawiam Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja pozdrawiam Mario Ciebie. Synowa, widać zna się na rzeczy, dla Niej również pozdrowienia.

      Usuń
    2. Dziękujemy i ściskamy serdecznie czekając na nowe przepisy.

      Usuń
    3. Dzisiaj pojawi się nowy przepis, pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Z MASŁEM ORZECHOWYM JESZCZE NIGDY NIE ROBIŁAM DYNI, CHOĆ DYNIĘ UWIELBIAM I ROBIĘ Z REGUŁY Z IMBIREM.

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, a wegetarianie to na czym taki kremik mają zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  7. smakowity pomysł :) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...