Sos ten gościł na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i obiadu Noworocznego. Idealny do roladek z piersi kurczaka, indyka czy schabu.Gorąco polecam. Do przepisu użyłam powideł śliwkowych Firmy ORZECH.
Składniki:
100 g pierniczków bez polewy
200 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 18%
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1\2 papryczki chili
2 łyżki powideł śliwkowych Firmy ORZECH
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
garść rodzynek
5-6 suszonych moreli
5-6 suszonych daktyli
sok i skorka z połowy cytryny
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone suszone morele, daktyle, 2 łyżki powideł śliwkowych i pokrojoną papryczkę chili. Zalać śmietanką i mlekiem, zagotować. Pierniczki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do całości. W tym momencie sos zacznie gęstnieć, więc trzeba go robić na minimalnym ogniu. Zblendować, dodać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Podawać gorący. Smacznego!
O kurcze , ale super pomysł, nie jest zbyt słodki? Bo mam ochotę zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Grażyna
Nie jest za słodki, bo sok z cytryny i pomarańczy wszystko równoważy. Pozdrawiam
UsuńCoś dla mnie, uwielbiam słodkawe sosy do mięs :)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób ten, będziesz zadowolona. Pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy pomysł Gosiu, pozdrawiam w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńDzięki Piotrze, ja również gorąco pozdrawiam :)
UsuńCebula, piernik i czosnek, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńI wieleeeee innych składników :)
UsuńTEN SOS JEST REWELACYJNY, WIDZIAŁEM PODOBNE NA ROSYJSKICH BLOGACH, ALE TU U CIEBIE WIECEJ SKŁADNIKÓW, NA BANK ZROBIĘ I DAM ZNAĆ. PS. POZDRAWIAM , DAMIAN. ŁADNY MASZ TEN BLOG, TAKI PRZEJRZYSTY.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł Gosiu :)
OdpowiedzUsuńTen sos jest po prostu genialny. Zrobiłem go do niedzielnego obiadu i zniknął w mgnieniu oka.
OdpowiedzUsuń