poniedziałek, 22 stycznia 2018

Sos piernikowy do mięs


Sos ten gościł na moim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia i obiadu Noworocznego. Idealny do roladek z piersi kurczaka, indyka czy schabu.Gorąco polecam. Do przepisu użyłam powideł śliwkowych Firmy ORZECH



Składniki:

100 g pierniczków bez polewy
200 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 18%
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1\2 papryczki chili
2 łyżki powideł śliwkowych Firmy ORZECH
2 łyżki masła
2 łyżki oleju 
garść rodzynek
5-6 suszonych moreli
5-6 suszonych daktyli
sok i skorka z połowy cytryny
sok i skórka z połowy pomarańczy
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta przyprawy do piernika
szczypta cynamonu



Sposób przygotowania:

Na patelnię wrzucić masło, dodać olej i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone  suszone morele, daktyle, 2 łyżki powideł śliwkowych i pokrojoną papryczkę chili. Zalać śmietanką i mlekiem, zagotować. Pierniczki zetrzeć na drobnej tarce, dodać do całości. W tym momencie sos zacznie gęstnieć, więc trzeba go robić na minimalnym ogniu. Zblendować, dodać rodzynki, sok z cytryny i pomarańczy oraz wszystkie przyprawy. Podawać gorący. Smacznego!



11 komentarzy:

  1. O kurcze , ale super pomysł, nie jest zbyt słodki? Bo mam ochotę zrobić.
    Pozdrawiam Grażyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za słodki, bo sok z cytryny i pomarańczy wszystko równoważy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Coś dla mnie, uwielbiam słodkawe sosy do mięs :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie zrób ten, będziesz zadowolona. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł Gosiu, pozdrawiam w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Piotrze, ja również gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Cebula, piernik i czosnek, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. TEN SOS JEST REWELACYJNY, WIDZIAŁEM PODOBNE NA ROSYJSKICH BLOGACH, ALE TU U CIEBIE WIECEJ SKŁADNIKÓW, NA BANK ZROBIĘ I DAM ZNAĆ. PS. POZDRAWIAM , DAMIAN. ŁADNY MASZ TEN BLOG, TAKI PRZEJRZYSTY.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sos jest po prostu genialny. Zrobiłem go do niedzielnego obiadu i zniknął w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...