Karnawał w pełni, na domowe imprezy proponuję pyszna przekąskę, faszerowane pieczarki. Świetnie się sprawdzą zarówno na szwedzkim stole, jak i imprezie zasiadanej. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują naprawdę wybornie. Polecam.
Składniki :
8 dużych pieczarek
150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem HAŃDEREK
1 jajko
150 g ostrego sera żółtego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
5 cm białego pora
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz i suszone oregano do smaku
2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania :
Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)
Uwielbiam! Nie raz robiłam i pieczarki wyszły bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo je lubię, pozdrawiam :)
UsuńTEŻ ROBIĘ TAKIE PIECZARKI, A FASZERUJĘ DOSŁOWNIE WSZYSTKIM CO MAM POD RĘKĄ, NAWET RYBĄ. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńZ ryba jeszcze nie jadłam, ale kto wie z tuńczykiem by było ok , pozdrawiam :)
UsuńSame pyszności na tym stole :
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMoje dzieci uwielbiają, nawet chyba bardziej niż tosty czy pizzę, dlatego robię dośc często.
OdpowiedzUsuńWiedzą co dobre :)
UsuńPychotka, w sobotę robiłam prawie identyczne, dodałam jeszcze pomidora do farszu. Pozdrawiam Gosiu :)
OdpowiedzUsuńZ pomidorem też są na blogu,pozdrawiam :)
Usuń