poniedziałek, 22 stycznia 2018

Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem




Karnawał w pełni, na domowe imprezy proponuję pyszna przekąskę, faszerowane pieczarki. Świetnie się sprawdzą zarówno na szwedzkim stole, jak i imprezie zasiadanej. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują naprawdę wybornie. Polecam.


Składniki :

8 dużych pieczarek
150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem HAŃDEREK
1 jajko
150 g  ostrego sera żółtego
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
5 cm białego pora
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz i suszone oregano do smaku
2-3 łyżki oleju


Sposób przygotowania :

Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora  i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. 


Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill  i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Nie raz robiłam i pieczarki wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. TEŻ ROBIĘ TAKIE PIECZARKI, A FASZERUJĘ DOSŁOWNIE WSZYSTKIM CO MAM POD RĘKĄ, NAWET RYBĄ. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ryba jeszcze nie jadłam, ale kto wie z tuńczykiem by było ok , pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Same pyszności na tym stole :

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dzieci uwielbiają, nawet chyba bardziej niż tosty czy pizzę, dlatego robię dośc często.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, w sobotę robiłam prawie identyczne, dodałam jeszcze pomidora do farszu. Pozdrawiam Gosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomidorem też są na blogu,pozdrawiam :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...