Karnawał trwa, więc dobra domowa wędlina jak najbardziej wskazana. Dziś na pyszną imprezę poleca się boczek rolowany z owocami. Smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimny. W przepisie użyłam owoców suszonych znanej Marki HELIO
Składniki :
1,5 kg boczku bez skóry i żeberek
suszone śliwki, daktyle i morele
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 gałązka cząbru
2 listki laurowe
Dodatkowo:
siatka masarska lub sznurek masarski
rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Boczek umyć, osuszyć, natrzeć solą i czosnkiem. Zwinąć i włożyć do siatki. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nafaszerować boczek owocami i obtoczyć w pozostałych przyprawach.
Przełożyć do rękawa foliowego. Dodać gałązkę cząbru i listki laurowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, góra -dół i piec przez 1,5 godziny. Po wyjęciu boczku z piekarnika pozostawić go w siatce do przestygnięcia. Smacznego :)
Ale pysznie się prezentuje, muszę koniecznie zrobić. Pozdrawiam Magda.
OdpowiedzUsuńPolecam i dziekuję za odwiedziny :)
UsuńGosiu, a czemu owoce dałaś na końcu, ja zawsze faszeruję i owijam sznurkiem i wszystko jest ok, co nie zmienia faktu, że wygląda super. Doz zobaczyska :)
OdpowiedzUsuńTak mi było łatwiej, bo komin w boczku się zrobił samoistnie :)
UsuńJaka pyszna wędlinka i w sumie pomimo, że boczek, to wygląda na chudą.
OdpowiedzUsuńBył chudy, az za bardzo, pozdrawiam :)
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem, Twoja ulubiona:)
UsuńGosieńko, u Ciebie jak zawsze i smacznie i ślicznie. Pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewciu, ja tez serdecznie pozdrawiam w Nowym Roku :)
UsuńWspaniale się prezentuje i jeszcze te grzybeczki, ach pychotka :)
OdpowiedzUsuńDzieki, a grzybki faktycznie pycha.
UsuńWczoraj robiłam , pyszny jest, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się,ze smakowało, pozdrawiam.
Usuń