Składniki:
_________________
1 główka kapusty około 1,5 kg
300 g ryżu
800 mięsa ( u nas z reguły łopatka )
150 g masła
1 marchewka
2 cebule
kilka suszonych podgrzybków
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie łyżeczki vegety
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie łyżeczki vegety
Sos:
_________________
300 g pieczarek
garść suszonych podgrzybków
100 ml słodkiej śmietany
szklanka wody
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka masła
sol do smaku
Przygotowanie:
_________________
Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale potem o już wszystko idzie z górki. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.Z lici kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo.
Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.
Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego się sosu.Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić solą. Gotowe .
Gołąbki przełożyć na talerz, sos przelać do sosjerki, podawać gorące.Smacznego!
Pyszne, już od jakiegoś czasu "chodzą za mną" takie gołąbki :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne, nic wyszukanego, a jednak kubki smakowe czasem się domagają bliższego obcowania :)
Usuń