poniedziałek, 17 lutego 2014

Gołąbki z sosem grzybowym

Gołąbki, to ulubione danie mojej Mamy i zawsze robimy je razem. Mama przygotowuje farsz, ja parzę kapustę i zawijam.To ostatnie lubię najbardziej, bo to sama przyjemność patrzeć jak rośnie góra kapuścianych zawijańców :) Osobiście wolę gołąbki ze zwykłej kapusty, ale w lecie, gdy na działce urośnie włoska, Mama natychmiast wie co z nią zrobić :) Zapraszam po przepis.
Składniki:
_________________

1 główka kapusty około 1,5 kg
300 g ryżu
800 mięsa ( u nas z reguły łopatka )
150 g masła
1 marchewka
2 cebule
kilka suszonych podgrzybków
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
2 płaskie  łyżeczki  vegety



Sos:
_________________

300 g pieczarek
garść suszonych podgrzybków
100 ml słodkiej śmietany
szklanka wody
1  płaska łyżka mąki
1 łyżeczka masła
sol do smaku



Przygotowanie:
_________________


Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale potem o już wszystko idzie z górki. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, rozgrzać patelnię, wrzucić łyżkę masła i zeszklić na złoto. Dorzucić do mięsa i ryżu, dodać sól, pieprz, majeranek i wyrobić na jednolitą masę.Z lici kapusty powycinać zgrubiałe rdzenie i zawijać gołąbki składając je kopertowo. 


Na dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka. 




W międzyczasie przygotować sos...pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Podsmażyć na złoto, dodać wodę i pokruszone suszone grzyby.Gotować około 20 minut aż grzyby zmiękną.Do śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować  jedną łyżką gotującego się sosu.Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić solą. Gotowe .
                  Gołąbki przełożyć na talerz, sos przelać do sosjerki, podawać gorące.Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszne, już od jakiegoś czasu "chodzą za mną" takie gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjne, nic wyszukanego, a jednak kubki smakowe czasem się domagają bliższego obcowania :)

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...