niedziela, 14 września 2014

Muffinki z mirindą

Przy niedzieli proponuję pyszne mufiny do przygotowania w nieco ponad 30 minut z doskonałym efektem końcowym. Jako mokrego składnika użyłam mirindy. Uwielbiam połączenie pomarańczy i gorzkiej czekolady, ale jeśli wolicie np. colę czy pepsi, to śmiało możecie użyć tych produktów zamiennie...polecam.



Składniki:

200g mąki pszennej wrocławskiej
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 3/4 szklanki cukru
100 ml oleju rzepakowego
120 ml mirindy
2 jajka
50 g gorzkiej czekolady

cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Do miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem, Dolać mirindę i olej. Dosypać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia oraz startą na tarce czekoladę. Za pomocą łyżki połączyć w całość. Blaszkę do pieczenia mufinek wyłożyć papilotkami i napełnić je do 3/4 wysokości. Piekarnik z termoobieiem ustawić na 180 stopni, wstawić mufiny i piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ciekawa ta mirinda w składzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jaki znalazłam w necie był kubuś, ja zamieniłam na mirindę, bo lubię. Wyszło ok.

      Usuń


Będzie mi bardzo miło jak pozostawisz po sobie ślad w formie komentarza, a jeśli ugotujesz coś z mojego bloga, pochwal się tym przysyłając zdjęcie na gosiaczekskrzypczak@gmail.com. Opublikuję je w galeri na fb, będzie mi też niezmiernie miło jak polubisz mój profil na fb lub google+/ Pozdrawiam... Gosia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...